„Bylo to trochu trauma, ale šla bych do toho znova." Česká herečka o výuce na francouzských předměstích

Magdaléna Rejžková

Do Francie přijela studovat herectví, ruku v ruce s ním se Klára Cibulová postupně dostala k výuce dětí na tamních předměstích. Snadné to nebylo. Náctiletí v chudých okrajových čtvrtích se často dostávají k drogovým gangům, motivace moc nemají. Česká herečka se jim ji ale snažila dodat.

Jak ses dostala k herectví ve Francii?

Klára Cibulová

Klára Cibulová (25) od pěti let dabuje filmy a seriály, v dětství byla členkou Dismanova rozhlasového dětského souboru. V posledním ročníku gymnázia odjela do Avignonu ve Francii, kde se věnovala divadlu v rámci školy v La Chartreuse (Centre national des écritures du spectacle). Tam se také blíže seznámila se současným francouzským divadlem. Po gymnáziu studovala v Nice divadelní vědu a konzervatoř, v Cannes a Marseille potom prestižní divadelní školu ERAC (École Régionale d´Acteurs de Cannes).

Do Francie jsem odjela před osmi lety, na gymnázium do Avignonu. Divadlo jsem hrála už dřív v Čechách, ale chtěla jsem si od něj dát trochu pauzu. Nakonec mi to nedalo a začala jsem znovu hrát, pak jsem se přihlásila na konzervatoř a univerzitu v Nice. O dva roky později mě vzali na vysokou školu ERAC v Cannes. To je něco jako DAMU, akorát ve Francii jich je osm. První dva ročníky absolvuješ v Cannes a poslední rok v Marseille.

Od kdy se u tebe hraní začalo prolínat se sociálními projekty?

Vlastně od začátku vejšky. Ve Francii je běžné, že herci nestojí stranou, ale aktivně se zapojují do dění ve společnosti. Naše škola byla první, která sociální pomoc začlenila přímo do studijního programu. Přijde mi, že u nás podobná tradice moc není, herci se radši neangažují, nebo alespoň ne nějak organizovaně. Neříkám, že Francouzi jsou v tom výborní, ale aspoň se snaží.

sinfin.digital