Česku dochází léčebné konopí. Úřady jsou laxní

Kristína Paulenková

Léčebné konopí dokáže pacientům, kteří trpí nevyléčitelnou nemocí, ulevit od mnohých příznaků či bolesti. Teď reálně hrozí, že konopí z lékáren zmizí. Státní ústav pro kontrolu léčiv se snaží marně najít českého dodavatele léčebného konopí. Pokud dodavatele nenajde, bude se konopí muset dovážet. Nevypadá to ale, že by to úřady nějak zásadně znepokojovalo.

Konopí v českých lékárnách má expiraci do konce ledna. Reálně tak hrozí, že se od prvního února bude muset dovážet. Jenže jak zjistila redakce INFO.CZ, tuto záležitost si přehazují jako horkou bramboru ministerstvo zdravotnictví a Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). „Pokud jde o dovoz léčebného konopí ze zahraničí, tak jeho povolování je v gesci ministerstva zdravotnictví,“ uvedla mluvčí SÚKL Lucie Přinesdomová.

Redakce tedy zjišťovala u ministerstva zdravotnictví, jak se bude postupovat dál. „Za MZ můžeme pouze říct, že jsme dosud žádnou žádost o povolení k dovozu léčebného konopí neobdrželi,“ odpověděla na dotaz Dana Šalamunová z ministerstva.

Německo povolí vážně nemocným užívat marihuanu. Bundestag zákon schválil

sinfin.digital