5 věcí, které byste dnes měli vědět

Info.cz

sta

Migranti, kteří chtějí do Spojených států, možná na nějakou dobu dostanou úplnou stopku, Němci projednají zpoplatnění svých dálnic pro cizince a česká vláda chce rozdat miliardy na přídavcích pro děti. Jaké další zprávy byste měli dnes sledovat?

Zákaz pro migranty do USA

Americký prezident Donald Trump by měl podepsat několik exekutivních příkazů týkajících se migrace, které mimo jiné zakazují přijímat migranty z válkou zmítané Sýrie a dalších zemí Blízkého východu. Příkazy se mají podle agentury Reuters týkat i stavby zdi na mexické hranici. „Zítra je velký den pro národní bezpečnost. Kromě mnoha jiných věcí postavíme zeď!,“ napsal v úterý nově zvolený prezident na twitter.

Konec německých dálnic zdarma

Německá vláda projedná zavedení mýta pro osobní auta. Skončit by tak měla éra bezplatných dálnic v celém Německu. Platný zákon už v zemi existuje, výhrady k němu ale má Evropská komise. Původně totiž měli mít dálnice zdarma lidé s automobily registrovanými v Německu, to ovšem údajně odporuje pravidlům Evropské unie, protože diskriminuje ostatní členské státy. Němci tak chystají mýtné sice pro všechny, ale majitelé aut s německou značkou si budou moci poplatek odečíst z daní. Proti záměru Berlína se staví řada evropských zemí, mimo jiné i Česko.

O Česko není zájem

O azyl v České republice nemají cizinci velký zájem. Na milion lidí připadá jen 28 žadatelů, patří tak mezi zeměmi Evropské unie ke státům, kde by azylanti chtěli získat ochranu nejméně. Průměr Unie je totiž 702 žádostí na milion obyvatel. Vyplývá to z výroční zprávy Eurostatu. Na chvostu zemí podle počtu zájemců o azyl je Česko spolu se Slovenskem, Portugalskem, Rumunskem a Estonskem. Největší zájem mezi běženci je o Německo.

sinfin.digital