5 důležitých věcí, které se dějí právě teď

ČTK

MIA

Důchody by se mohly každoročně zvyšovat více, než tomu je v současnosti. Americký prezident Donald Trump plánuje realizovat stavbu zdi na hranici s Mexikem. Někdejší vládní strana ODA se vrací na politickou scénu. Co dalšího se dnes děje?

Růst důchodů

Sociální výbor doporučil Poslanecké sněmovně schválit návrh ČSSD na budoucí větší růst důchodů. Ty by se v případě schválení valorizovaly o polovinu růstu reálných mezd a cen místo současné třetiny. Vládní hnutí ANO se vyslovilo proti návrhu, ten má naopak kromě předkladatelské strany podporu KDU-ČSL, KSČM a Úsvitu. Hlasování ve výboru se zdrželi zástupci ODS a TOP 09. Vládní novela by také měla stanovit věk pro odchod do penze na 65 let, hranice by se ovšem mohla dále posouvat s ohledem na dobu dožití.

Trump staví zeď

Dohady o tom, zda si bude Donald Trump stát za slovy o stavbě zdi na hranici USA a Mexika i po svém nástupu do Bílého domu, jsou u konce. „Je v plánu velký den pro národní bezpečnost. Kromě mnoha jiných věcí postavíme zeď,“ napsal americký prezident v úterý na svém twitteru. V následujících dnech se chystá podepsat několik výnosů, které nejen umožní realizaci stavby, ale naopak znemožní migraci ze Sýrie a dalších blízkovýchodních zemí.

Trump není jediný. Podívejte se na nejslavnější protimigrační bariéry novodobé historie

sinfin.digital