Smog se vrací. Meteorologové na Třinecku znovu vyhlásili regulaci

ČTK

Meteorologové v noci opět vyhlásili na Třinecku signál regulace, který dále platí i na Ostravsku, Karvinsku a Frýdecko-Místecku. Ráno pak ve zbytku kraje, kde nebyla v platnosti regulace, vyhlásili smogovou situaci. Navíc hrozí, že i na těchto zbývajících územích bude v krátké době vyhlášena regulace. Důvodem jsou zhoršené rozptylové podmínky. ČTK o tom informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Regulace na Třinecku platila už minulý týden, odvolána byla v noci na sobotu.

Stav regulace meteorologové vyhlašují v případě, že alespoň na polovině stanic reprezentativních pro dané území překročí dvanáctihodinový klouzavý průměr koncentrací suspendovaných částic PM10 hodnotu 150 mikrogramů na metr krychlový. A navíc nelze následující den očekávat zlepšení situace. Při regulaci některé průmyslové podniky musejí dodržovat regulační opatření včetně omezení výroby.

Lidé by měli omezit pobyt pod širým nebem a zdržet se zvýšené fyzické zátěže, spojené se zvýšenou frekvencí dýchání. Doporučení platí zejména pro lidi s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starší lidi a malé děti.

sinfin.digital