Středula pro INFO.CZ: Nizozemci z Aholdu se poučili, Babišovy řeči o minimální mzdě ničemu neprospívají

Markéta Žižková

Lucie Bednárová

Tlak na vyšší mzdy. Právě to si vzaly za svou hlavní misi současnosti odbory. A premiér Bohuslav Sobotka jim s tím celkem pomáhá. Například když se osobně zapojil do vyjednávání s nizozemským Aholdem o platech prodavačů. Odbory si tak současnou vládu pochvalují. Ne ale úplně. Jeden příklad se týká minimální mzdy. „Zarazil jsem se při posledních komentářích, kdy bych očekával od ministra financí úplně jiný typ komentáře než argumentaci: třikrát už se přidalo, to by mohlo stačit. Tento přístup mě opravdu zaráží, rozhodně není sofistikovaný,“ říká předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula v rozhovoru pro INFO.CZ.

Vaším hlavním tématem posledních měsíců jsou nízké mzdy v Česku. Je současná vláda naladěné tento stav měnit?

Dosavadní postup takový byl. Promítlo se to do velmi slušných návrhů minimálních mezd. Teď jsem se ale zarazil při posledních komentářích, kdy bych očekával třeba od ministra financí úplně jiný typ komentáře než argumentaci: třikrát už se přidalo, to by mohlo stačit. Tento přístup mě opravdu zaráží, rozhodně není sofistikovaný. Je to pocitová záležitost, která ale nemá nic společného s dlouhodobou úvahou. Naše představa je, že se minimální mzda zvýší k 12 500 korun, což není žádný dramatický nárůst. Jestliže vláda tak věří ekonomice, jak říká, tak by to neměl být vůbec žádný problém.

Vaše funkční období v čele ČMKOS končí v roce 2018. Už na podzim Česko ale čekají volby do sněmovny. Velkým favoritem je zatím podle průzkumů právě Andrej Babiš. Obáváte se možnosti, že se stane premiérem?

Nejsem Sibyla. Nevím, co se odehraje během nejbližších měsíců a jak budou rozhodovat voliči. Myslím, že nás ještě čeká mnoho „veselých historek“. Co se týká směřování, byl bych radši za takové vlády, které připomínají třeba situaci v Německu nebo Rakousku. Velké koalice jsou podle mě vždy cennější než extrémní rozdíly mezi směřováním, protože ty znervózňují. Můžeme být jen rádi, že tady nemáme extrémistická hnutí. Na straně druhé si myslím, že je velká škoda, když jsou někteří politici, jak už jsem citoval Andreje Babiše, schopni se v tak vážných tématech vyjadřovat tímto zjednodušujícím způsobem. To ničemu neprospívá. V mé hlavě to zcela logicky vyvolává otázky, jak se budou tito lidé chovat ještě v jiných funkcích, když se chovají už teď takto. Očekával bych od politiků skutečně velký přehled o situaci a nepouštění se na tenký led takovýchto prohlášení. Ale to je jejich volba. Ať už jsou takoví nebo takoví, vyjadřuji se k nim jednoznačně. Nemám důvod nikoho bránit.

Zaměstnanci stále častěji požadují vyšší mzdy. Co brzdí růst jejich platů?

sinfin.digital