TOP 09 představila svoji vizi. Ve volbách chce dvouciferný výsledek

ČTK

pjn

TOP 09 chce do roku 2030 zvýšit životní úroveň Čechů, snížit zdanění práce a zavést v zemi společnou evropskou měnu. Za zásadní považuje zakotvení Česka v Evropské unii a v Severoatlantické alianci, a i proto chce zvyšovat výdaje na obranu, aby země dostála svým mezinárodním závazkům. Tyto plány jsou součástí střednědobé strategie Vize 2030, kterou dnes v Praze strana zveřejnila.

Podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska chce strana zajistit, aby se do roku 2030 životní úroveň v Česku srovnala s Německem. Je proto ale nutné, aby se zvýšila vzdělanost společnosti, což by zvýšilo konkurenceschopnost Čechů. Důležitá je podle něj i stabilita ekonomiky.

"Chceme společnost vzdělanou, soudržnou, konkurenceschopnou a bohatou," řekl Kalousek. Stát by proto podle TOP 09 měl zvýšit platy učitelů, snížit zdanění práce a postarat se o účinný výběr daní. "Český dělník, český technik, český vědec není o nic méně nadaný než ten německý. Jestliže opravdu využijeme veškerý tvůrčí potenciál, tak není žádný důvod, aby se během tří volebních dekád ty životní úrovně k sobě neblížily," vysvětlil.

Před 4 roky si Češi zvolili Zemana. „Hulvát, který jde na ruku Rusku a Číně,“ hodnotí politologové

sinfin.digital