Zimolova bašta. Jihočeská ČSSD nechce nominovat Sobotku na předsedu strany

ČTK

pjn

Jihočeští sociální demokraté dnes na krajské konferenci v Hluboké nad Vltavou neschválili nominaci premiéra Bohuslava Sobotky na předsedu strany. Předcházejících 12 krajských konferencí Sobotku v čele strany podpořilo. Na prvního místopředsedu Jihočeši navrhli Jeronýma Tejce. O výsledcích konference informoval ČTK krajský tajemník strany Karel Vrkoč. O nominaci do vedení strany budou ještě jednat sociální demokraté v Moravskoslezském kraji. Volební sjezd ČSSD se bude konat letos v březnu.

Nominaci Sobotky na předsedu ČSSD podpořilo na jihu Čech 56 ze 144 účastníků krajské konference, uvedl Vrkoč. Jihočeskou organizaci ČSSD i po dnešku povede hejtman Jiří Zimola, který je řazen ke stranickým kritikům Sobotky. Zároveň byl zvolen do předsednictva ČSSD. O nominaci na předsedu ani místopředsedu strany se neucházel.

Prvním místopředsedou ČSSD by podle většiny regionálních organizací měl zůstat ministr vnitra Milan Chovanec, kterého si po svém boku přeje i Sobotka. Tejce na tuto funkci kromě Jihočechů nominovala zatím jen jihomoravská ČSSD. Členové strany na Vysočině na prvního místopředsedu nenavrhli nikoho.

sinfin.digital