Čechy zadržované v Turecku přesunuli do jiné věznice. Datum soudu stále neznají

Zdeněk Fučík

Turecké úřady přesunuly dvojici Čechů zadržovanou v zemi kvůli podezření z členství v ozbrojené teroristické organizaci do jiné věznice. Markéta Všelichová a Miroslav Farkas už tak nejsou v provincii Sirnak na jihu Turecka, ale o něco severněji ve městě Van na východě země. Serveru INFO.CZ to potvrdila mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. Za přesunem jsou podle advokáta zadržovaných kapacitní důvody. 

„Děje se to běžně i v jiných zemích, že zadržovaní jsou před začátkem soudu přesouváni," uvedla. Dodala, že česká strana stále od tureckých úřadů nedostala informace o začátku soudu. 

Podle Lagronové zařízení s přísným dozorem, ve kterém teď Všelichová s Farkasem jsou, obvykle slouží pro věznění členů ozbrojených skupin, členů organizovaného zločinu či drogových gangů. Farkasův otec serveru INFO.CZ řekl, že se synem po přesunu hovořil po telefonu. 

Dvojici tamní úřady zadržely v listopadu na hranicích kvůli vazbám na syrské kurdské milice YPG, jež považují za teroristickou organizaci. České ministerstvo zahraničí poté uvedlo, že Markéta Všelichová s Miroslavem Farkasem nemířili do Sýrie kvůli teroristické činnosti.

Vojáci chtějí monitorovat internet. Obsah zpráv je prý nezajímá

sinfin.digital