Další prohra Michalákové. Kvůli dětem odebraným v Norsku míří k Evropskému soudu

ČTK

Eva Michaláková neuspěla u norského nejvyššího soudu s dovoláním kvůli verdiktu o zbavení rodičovských práv k synům. Podá nyní stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva do Štrasburku. Právníci Michalákové chtějí také zkontrolovat stav obou chlapců, chtějí začít komunikovat přímo s jejich pěstouny. ČTK o tom dnes informoval mluvčí výboru podporovatelů Evy Michalákové Jakub Cyrani. Zástupci vlády už dřív řekli, že by Česká republika ženu u štrasburského soudu podpořila.

„Norský nejvyšší soud odmítl odvolání proti rozhodnutí krajského soudu a případem dětí Michalákových se zabývat nebude," uvedl Cyrani.

Norská sociální služba odebrala rodičům syny Denise a Davida v roce 2011 kvůli podezření na zneužívání, zanedbávání a týrání. To se nepotvrdilo, soud ale považoval zjištění za závažná a děti nechal u pěstounů. Podle ředitele brněnského Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí Zdeňka Kapitána "trestní soud o vině rodičů nakonec nerozhodoval a názor na zneužívání a existenci jiných ohrožujících okolností prováděl civilní soud, který považoval tehdy zjištění za závažná a nechal děti u pěstounů". O zbavení Michalákové rodičovských práv k oběma synům rozhodly předloni norské úřady, otci práva ponechaly. Matka se odvolala k soudu, ten rozhodnutí potvrdil. Michaláková se pak obrátila na krajský soud jako vyšší instanci, ten ale pochybení v soudním postupu neshledal a jejím odvoláním se nezabýval. Neuspěla teď ani u nejvyššího soudu.

Dát dítěti na zadek? Ve Francii to nově zakazuje zákon. Jak je to v Česku?

sinfin.digital