Nejpopulárnější ministři? Andrej Babiš si drží první místo, Chvojku a Ludvíka lidi neznají

Info.cz

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš zůstává podle agentury STEM nejpopulárnějším politikem, i když se podíl jeho příznivců v lednu proti říjnu snížil o procentní bod na 57 procent. Na druhém místě žebříčku agentury se drží ministr obrany Martin Stropnický (ANO) s 51 procenty a na třetím premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se 42 procenty. STEM provedl průzkum v první polovině ledna, tedy zhruba týden po zveřejnění prvních informací o kontroverzním odkupu dluhopisů Agrofertu Babišem.

Většina členů české vlády si v popularitě proti říjnu polepšila, o nejvýraznějších osm procentních bodů si polepšil Stropnický. Příznivé hodnocení posílilo proti říjnu také u ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové (za ANO), ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) či ministryně práce Michaely Marksové (ČSSD). Zlepšení hodnocení u některých členů vlády odsunulo z pátého na deváté místo žebříčku místopředsedu vlády a předsedu KDU-ČSL Pavla Bělobrádka s 34 procenty příznivců.

Neznámé tváře

"Celkově je možné řici, že podle výsledků lednového průzkumu hodnotí česká veřejnost členy vlády premiéra Bohuslava Sobotky lépe než v říjnu, kdy bezprostředně po krajských volbách byla veřejnost k členům vlády poněkud kritičtější," uvedl STEM.

Nové členy vlády - ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka (ČSSD) a ministra pro lidská práva Jiřího Chvojku nezná třípětinová většina veřejnosti. Podobný podíl občanů ale neznal v době nástupu do funkce ani například Roberta Pelikána nebo Karlu Šlechtovou.

Průzkum popularity STEM se zaměřuje na předsedy a místopředsedy parlamentních politických stran a na všechny členy české vlády. Naposledy se ho mezi 11. a 23. lednem zúčastnilo 1 048 lidí starších 18 let.

sinfin.digital