Půl roku bez práce? Budete pomáhat obci, nebo vás čeká propad na existenční minimum

Vendula Stadlerová

Kdo je na dávkách víc než půl roku, měl by nastoupit na veřejnou službu v obci, jinak přijde o dost peněz. Začal totiž platit zákon o veřejné službě a zásadní změnu přináší hlavně pro dlouhodobě nezaměstnané, kteří od státu pobírají dávky v hmotné nouzi. Když bezúplatnou práci od obce nepřijmou, spadnou do existenční nouze, tedy na podporu ve výši 2 200 korun.

Nezaměstnaní na dávkách v hmotné nouzi si budou moci nově vybrat. Buď vezmou do ruky třeba koště a půjdou pomoci obci, nebo přijdou o peníze od státu. Hmotnou nouzi určuje hranice příjmu 3 410 korun měsíčně, existenční minimum, kam by lidé bez práce mohli spadnout, je pouhých 2 200 korun měsíčně. Když pro obec odpracují víc než 30 hodin za měsíc, dokonce si i vydělají. Příspěvek na živobytí jim vzroste o 605 korun.

„Jestliže je někdo zdravý a práce schopný a je na dávkách v hmotné nouzi za okolností, kdy je u nás nejnižší nezaměstnanost v Evropě, tak to znamená, že se práci spíš vyhýbá. Pokud nepůjde pracovat, bude za to na těch dávkách postižen,“ prohlásila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD.

Zákon o sociálním bydlení: Pomoc lidem v nouzi, nebo bič pro obce?

sinfin.digital