Bude mít Česko vysokorychlostní železnice? Premiér chce kvůli tomu vytvořit pracovní skupinu

ČTK

ekb

Vlaky by se mohly prohánět po českých tratích až 350kilometrovou rychlostí nejdříve kolem roku 2030. Přestože se to zdá jako hudba vzdálené budoucnosti, předseda vlády Bohuslav Sobotka chce kvůli přípravě vysokorychlostních železnic vytvořit pracovní skupinu. Uvedl to po jednání s ředitelem Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Pavlem Surým. 

Nejblíže k výstavbě jsou vysokorychlostní tratě z Prahy do Německa přes Drážďany a z Prahy do Brna a do Břeclavi. I tyto první projekty jsou však zatím ve fázi, kdy stavba přichází v úvahu nejdříve kolem roku 2030. Právě pracovní skupina by podle premiéra mohla přípravu urychlit, nebo zabránit případným konfliktům, které by mohly termíny ještě prodloužit.

„Jsou tam některá problematická místa, tratě mají procházet přes území, která požívají určitou ochranu z pohledu životního prostředí. Já bych byl rád, aby se tady nevyhazovaly zbytečně peníze za projektování něčeho, co potom zjistíme, že není možné povolit z pohledu ochrany životního prostředí,“ uvedl Sobotka. V rámci pracovní skupiny mají spolupracovat rezorty dopravy, místního rozvoje životního prostředí.

sinfin.digital