Rok od žhářského útoku na sociální centrum Klinika. Policie nikoho neobvinila

ČTK

raz

Pražští policisté ukončili prošetřování loňského žhářského útoku na sociální centrum Klinika na pražském Žižkově. Věc odložili, protože se jim nepodařilo zahájit trestní stíhání proti konkrétnímu člověku. Na dotaz ČTK to dnes uvedl policejní mluvčí Tomáš Hulan. Policie se podle něj dostala do důkazní nouze především proto, že v obdobných případech nelze stíhat paušálně celou skupinu útočníků, ale pouze jednotlivce. Počínání jednoho člověka vyhodnotila jako přestupek.

Podle kolektivu Kliniky byl útok, od nějž v minulých dnech uplynul rok, nakonec úředníky využit jako záminka k neprodloužení smlouvy na vypůjčení státního objektu. Klinika tehdy byla označena jako bezpečnostní riziko. Od loňského března v ní aktivisté zůstávají nelegálně.

Na žižkovské centrum zaútočila skupina maskovaných lidí loni v únoru po rozsáhlých protimigračních demonstracích. Policie událost prověřovala pro podezření ze spáchání trestných činů výtržnictví, obecného ohrožení a poškození cizí věci. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) po incidentu prohlásil, že vláda očekává "důsledné a nezávislé" policejní vyšetřování, protože je důležité, aby byli pachatelé odhaleni.

Maďarská vesnice láká Evropany znechucené multikulturalismem. Bojuje proti muslimské kultuře

sinfin.digital