Nevábná ČSSD. Straně za rok ubylo tisíc dalších členů a neví, jak nalákat mladé

lup

Podle interního dokumentu sociální demokracie měla na konci roku 20 349 členů. Přesně o 1007 míň než o rok dříve. Předseda strany Bohuslav Sobotka uznal, že se jedná o problém, který podle něj trápí mnoho tuzemských stran. Chce do budoucna zjednodušit nabírání nových členů.

ČSSD se s odlivem členů potýká průběžně několik posledních let. V roce 2012 jich měla skoro 24 tisíc a o dva roky později se ještě dokázala tomuto číslu přiblížit, pak začal rychlý pokles, který odráží i aktuální číslo: 20 349 členů, o 1007 lidí méně než před rokem.

„Sociální demokracie i nadále patří k člensky nejpočetnějším stranám na české politické scéně. Souvisí to s problémem strany, kterým je určitá uzavřenost. (...) Trvá strašně dlouho, než je přijatý zájemce o členství ve straně. Nám se stává, že lidé čekají několik měsíců na členství ve straně,“ řekl Sobotka s tím, že chce nabírání nových členů zjednodušit a zrychlit.

Sociální demokraté řešili ale hlavně svůj dlouhodobý program, který získal podporu stranického ústředního výkonného výboru. Schvalovat jej bude po konečných úpravách sjezd. Program je podle Bohuslava Sobotky založen na hodnotách svobody, spravedlnosti a solidarity.

„My nejsme nějaký krátkodechý marketingový projekt, který byl ustaven nějakým účelovým způsobem, ale jsme strana, která skutečně žije programovou debatou,“ řekl ve zjevné narážce na hnutí ANO ministra financí a miliardáře Andreje Babiše.

Sociální demokracie chce podle Sobotky hájit zájmy zaměstnanců, rodin s dětmi, seniorů nebo lidí s průměrnými příjmy. „Myslím si, že je důležité si uvědomit, že zájmy normálních lidí nehájí miliardáři,“prohlásil předseda ČSSD.

sinfin.digital