3 důležité věci z domova, které byste dnes měli vědět

ČTK

luš

Po letech odkládání se armádní muzeum na pražském Vítkově dočká nového hávu. Rekonstrukce za šest set milionů korun má začít letos, znovuotevření památníku je plánováno do roku 2020. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se sejde s členy bankovní rady ČNB, jednat by měli i o ukončení devizových intervencí. Co dalšího se dnes vyplatí sledovat?

Armádní muzeum na pražském Vítkově čeká stamilionová rekonstrukce

Původně se počítalo, že by opravené muzeum mohlo být otevřeno v roce 2014 při stém výročí začátku 1. světové války. Plány ale byly odsouvány. Letos už vedení ministerstva obrany s opravou počítá. „Žižkovské armádní muzeum rekonstrukci nutně potřebuje. Práce začnou letos na podzim, hotovo bude v roce 2020,“ sdělil ČTK ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Celkem by rekonstrukce měla vyjít na 600 milionů korun.

Muzeum budou čekat některé zásadní změny. Zastřešena bude dvorana, čímž Vojenský historický ústav (VHÚ) získá další výstavní prostory, návštěvnický vchod bude nově vést do suterénu muzea. Změny se budou také týkat i jednotlivých expozic. Vedení VHÚ počítá, že muzeum by ve stávající podobě mělo fungovat do konce letošních prázdnin. Poté bude celkově vystěhováno, exponáty poputují do depozitářů v Lešanech. Do nich už bylo přesunuto i vše z žižkovských muzejních depozitářů.

Americká armáda má problém. Proč její letadla nelétají?

sinfin.digital