Kalousek: Babiš je podvodník, finanční správa zapomíná na své povinnosti

Blesk.cz

Šéf TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek odmítá slova stávajícího šéfa státní kasy Andreje Babiše (ANO) o tom, že vydáním korunových dluhopisů před šesti lety připravil stát o miliardy. Naproti tomu Babiše označuje za podvodníka, který má na svědomí dva daňové podvody. Co se týče své pozice v čele TOP 09, hodlá v ní setrvat za předpokladu, že strana bude po volbách důležitou politickou silou. 

Vicepremiér Andrej Babiš v neděli v České televizi mimo jiné řekl, že jste vydáním korunových dluhopisů v roce 2011 coby ministr financí připravil stát o 13 miliard korun. Co na to říkáte?

Je to absolutní nesmysl. Možnost vydat korunové dluhopisy byla v zákoně zakotvena od roku 1993 a já tu možnost použil v roce 2011 s tím, že tam byl jasný praktický a ekonomický důvod. Bylo to pro desetitisíce domácností, kterým bylo potřeba připsat reinvestiční dluhopis v nominální ceně jedné koruny. Tam prostě nominální cena jedné koruny, která se zaokrouhlovala dolů, měla jiný důvod než neplacení daně. Tohoto kroku zneužili podvodníci, z nichž asi nejvýznamnějším podvodníkem je současný ministr financí, který si nekupoval dluhopisy státu, ale který jako předseda představenstva Agrofertu vydal dluhopisy s nesmyslně vysokým úrokem a jako investor si je koupil jen on sám. Takže se dopustil v tu chvíli dvou daňových podvodů. 

Konec Kalouska? Předseda TOP 09 poprvé připustil, že by mohl odejít z vedení strany

sinfin.digital