Stovka nikoho nezabije, hájí Zeman poplatky v nemocnici. Peníze chybí na sestry, lékaři prý mají dost

ČTK

Prezident Miloš Zeman kritizoval zrušení stokorunového poplatku za hospitalizaci v nemocnici. Podle něj by peníze mohly být použité na zvýšení platů zdravotnicích sester a pečovatelek. Zeman to dnes řekl na setkání se zastupiteli při zahájení třídenní návštěvy Královéhradeckého kraje.

"Sociální demokracie měla ve svém volebním programu zachování hospitalizačních poplatků, naprosto zbytečně tento bod pustila, a tím zdravotnictví přišlo o dvě miliardy korun ročně, které by se mohly věnovat na zlepšení platové úrovně, ne lékařů, ti mají podle mého názoru už více než dost, především sester a pečovatelek v této oblasti," řekl Zeman.

Podle Zemana někteří lidé umisťují své rodiče na sociální lůžka, protože ušetří tři tisíce korun měsíčně. "Já budu první, kdo bude se zvýšením platů souhlasit, ale také musím položit otázku, kde na to vezmu peníze. Stovka denně za hospitalizační poplatek přece nikoho nezabije. Tahle chyba by se měla napravit, aby dvě miliardy mohly jít na tento účel," uvedl Zeman.

sinfin.digital