Alternativní fakta v podání Václava Klause mladšího. Po kritice změnil popisek na Facebooku

MIA

Politik za ODS a bývalý ředitel elitního gymnázia PORG se na svém facebookovém profilu dopustil omylu. V souvislosti s probíhajícím mistrovstvím světa žen v šachu, které se koná v Teheránu, zveřejnil fotku, která ukazuje novinářky sedící na tiskové konferenci u nohou svých mužských kolegů.

Dotčený snímek ale nemá se současným šachovým turnajem nic společného. Jedná se o starou fotografii, která zachycuje inauguraci íránského ministra zahraničí Džaváda Zarífa, jak před čtyřmi lety informoval například americký server Huffington Post.

Václav Klaus mladší nejprve na své oficiální stránce na Facebooku tvrdil, že jde právě o fotku z probíhajícího mistrovství. „Obrázek je někdy víc než tisíc slov. Toto je (teď o víkendu) zahájení Mistrovství světa žen v šachu v Teheránu. Jde o novinářky – nevím zda íránské či ze světa. Jde o spořádanou zemi, nedochází zde k nekontrolovanému pouličnímu násilí. Přesto ta představa, že žena je tvor něco jako pes – necloumají s Vámi emoce?,“ napsal na svůj profil.

Když jej kromě oslavných komentářů většiny lidí, kteří po důvěryhodnosti obsahu sdíleného politikem z vedení ODS dále nepátrali, zasáhla i kritika, v tichosti popis u fotografie změnil. Nově se tak lze dočíst, že jde o snímek, který při pořádání turnaje v šachu uveřejnil Novoborský šachový server. Při bližším prohledání se navíc ukáže, že jde o oříznutou fotku íránské tiskové agentury ISNA. V originálním formátu kromě žen na zemi sedí další novinářka vlevo na židli.

Fotografii nicméně politik ze své sociální sítě nestáhl. V novém popisku pak není ani zmínka o tom, že novoborští šachisté použili obrázek staršího data. Na první pohled se tak nadále může zdát, že jde o vyobrazení současného turnaje. Na kritiku reagoval Václav Klaus mladší podrážděně.

sinfin.digital