Koalice KDU-ČSL a STAN: pokus o stabilizující sílu české politiky. A taky hazard s hlasy voličů

Manévr, před kterým se nacházejí lidovci společně se Starosty a nezávislými, může vyústit ve vznik silné stabilizující formace, která bude českou politiku posouvat do středových pozic a bez níž nebude moct vzniknout téměř žádná vláda. Stát se může ale také pravý opak: vznikající koalice nezíská potřebných deset procent hlasů a předsedové obou stran budou zpětně označování za hazardéry, kteří zavinili nebývalý propad hlasů středových a pravicových voličů.

Pokud by se do dolní komory navíc nedostala také TOP 09, což je scénář, jehož pravděpodobnost se právě ustavením koalice lidovců a STAN podstatně zvyšuje, bude tu celkem dalších téměř patnáct procent voličů, kteří nebudou mít v příštím volebním období zastoupení ve sněmovně. Lídři obou uskupení si ale v tuto chvíli nic takového nepřipouštějí.

„Musíme společně napnout všechny síly a poprat se o volební vítězství. Nabídneme voličům silnou, demokratickou a nezkorumpovanou alternativu,“ říká předseda lidovců Pavel Bělobrádek. „Naším záměrem je nabídnout voličům věrohodnou alternativu ke stávající politické garnituře. Společně s KDU-ČSL chceme vytvořit třetí sílu české politiky, která má ambici konkurovat ANO a ČSSD,“ dodává první místopředseda STAN a starosta Kolína Vít Rakušan.

Pravice jde do voleb. Kdo rozhodne? Komentář Bohumila Pečinky

sinfin.digital