Škromach pro INFO.CZ: Volebnímu manažerovi ČSSD budu vyřizovat vzkazy z Moravy

Markéta Žižková

Podzimními volbami skončilo pro Zdeňka Škromacha dvacetileté období ve vysoké politice. Bývalý senátor za ČSSD teď pozoruje stranu s větším odstupem. Poslouchá podle svých slov názory lidí. „Z tohoto pohledu jsem mluvil s Janem Birkem (volební manažer ČSSD – pozn. red.), že bych dělal zpětnou vazbu i z hlediska reakcí na volební témata, která se objevují, protože myslím, že ani v sociální demokracii nebyl nikdy jednotný názor, ale nějaký převáží,“ říká Škromach v rozhovoru pro INFO.CZ. Na březnovém sjezdu sociální demokracie očekává napjatou atmosféru, hlavně v boji o post prvního místopředsedy. Jeroným Tejc i Milan Chovanec si podle něj připravují pozice i na budoucí zápas o místo předsedy strany. Jak se mu daří shánět finanční podporu pro prezidentskou kampaň? Kde čerpá informace a co sdílí na sociálních sítích? Také o tom mluvil Škromach v rozhovoru pro INFO.CZ.

Prožíváte teď zlomové období. Po dvaceti letech jste skončil ve vysoké politice. Jak to prožíváte?

Každou změnu si člověk musí srovnat v hlavě, obzvláště po dvaceti letech ve vrcholové politice. Změna je provázená tím, že se člověk musí zastavit, rozhlédnout a říct si, co bude dál. Využil jsem to k uspořádání osobních věcí. Už od března to vypadá, že budu moci opustit registraci na úřadu práce.

O co se bude konkrétně jednat?

Ještě o tom nemluvím, uvidíme.

Půjde o něco v rámci politiky?

Chci se věnovat oblasti, která je mi blízká. Je to otázka zaměstnanosti, podpory firem, které tady podnikají, případně řešení problémů v krizových oblastech, kde je problém se strukturální nezaměstnaností. Čili se chci věnovat prostředí, ze kterého jsem vyšel. Ale vrátit se do profesionálních odborů se už nedá. Spíše se lze podílet na projektech, které k tomu mají blízko. Také jsem se mimo jiné soustředil na oblast, která mě dlouhodobě zajímá, a to je místní a regionální soběstačnost, jak energetická, tak potravinová, tak i otázka vodních zdrojů. Existují různé projekty. Něco z toho, předpokládám, mě uživí a něco dělám spíše jako svého koníčka.

Můžu si tedy představit nějakou poradenskou činnost?

Ani ne tak poradenskou, jako odbornou.

A v rámci soukromé sféry?

Je to soukromá sféra, ale jedná se o projekty, na něž jdou peníze také z veřejných prostředků. V této chvíli je to všechno ještě více méně rozjednané, ale myslím, že to dopadne.

„Kybernetické útoky jsou invaze, ne náhoda,“ říká Zaorálek pro INFO.CZ. Chce, aby bezpečnostní služby byly sdílnější

sinfin.digital