Ostuda českých vojáků v Litvě. Opili se a měli konflikt s policií

ČTK

ekb

Pětice českých vojáků, kteří jsou se svojí jednotkou na tříměsíčním cvičení v Litvě, měli v noci na neděli incident s policií v přístavu Klaipeda. Informoval o tom server IHNED.cz s odvoláním na litevskou policii a ruská a litevská média. Vojáci byli údajně opilí a dožadovali se vstupu do tamního nočního klubu. Ochranka je tam ale nechtěla pustit, a když začali být agresivní, zavolala policii. Vojáci odmítli poslechnout policejní pokyny a nechtěli podstoupit ani dechovou zkoušku.

Podle mluvčího českého generálního štábu Jana Šulce byli vojáci v civilu a měli osobní volno. Litevská policie je převezla na stanici a poté je propustila k jednotce. Český generální štáb nyní čeká na oficiální zprávu litevské strany. „Nemáme ale informace, které by potvrzovaly, že by během incidentu došlo k fyzickému napadení policejní hlídky,“ řekl serveru Šulc.

Incident potvrdil serveru mluvčí litevské armády Andrius Dilda, podle kterého byli vojáci nejspíš opilí. Některá ruská média podle IHNED.cz uvedla, že policie se s vojáky poprala a použila elektrické paralyzéry. Dilda použití paralyzéru českému serveru ale nepotvrdil.

sinfin.digital