Postavme Asterixovu vesnici, řekl Babiš polským novinářům. Chce tak řešit migraci

MIA

Ministr financí a vicepremiér Andrej Babiš překvapil některými svými výroky pro polskou odnož nezávislého evropského zpravodajského portálu EurActiv. Pozoruhodné je například jeho prohlášení, že se chce inspirovat při řešení migrační krize známým komiksem. 

Poslední hřebík do rakve Evropské unie? Šéf Evropské komise Juncker chystá kontroverzní reformu

„Neměla by zde být žádná omezení a regulace. Potřebujeme vytvořit Asterixovu vesnici. Místo, uvnitř kterého vše funguje bez problémů, kde existuje volný pohyb zboží, služeb, osob a kapitálu. Není zde žádná diskriminace ani bariéry a ochrana hranic je skutečně silná, je konzistentní vůči všem cizincům, má jasná pravidla pro všechny své vnější vztahy, které jsou podporovány odvahou a podporou svých občanů. Taková vesnice nemůže jen tak umožnit každému hledat lepší život. Taková vesnice je otevřená jen těm, kteří jsou připraveni spolupracovat a podílet se na společném bohatství. A podle toho si své obyvatele vybírá,“ řekl Babiš EurActivu.

V odpovědi na dotaz týkající se uprchlických kvót pak Babiš straší občany slovy o tisících nebezpečných cizinců. „Protože nelze souhlasit s kvótami, které prostě nefungují. Můžeme si zde hrát na solidaritu, ale podívejte se na Německo a Švédsko, co se tam děje s uprchlíky. Je to vážný problém. U nás máme tisíce nehlášených lidí, kteří ohrožují naše občany. Pokud to budeme mít pod kontrolou, je to něco jiného. Ale nelze souhlasit s kvótami v době, kdy politika vracení migrantů nefunguje,“ prohlásil šéf ANO.

sinfin.digital