Konec národních parků? Rozhodnou hlasy sociálních demokratů a komunistů

Sněmovní verzi zákona o ochraně přírody a krajiny, kterou do dolní komory vrátili senátoři s řadou pozměňovacích návrhů, podpoří tři kompletní kluby: hnutí ANO, KDU-ČSL a TOP 09. Dohromady disponují šestaosmdesáti zákonodárci. Sociální demokraté a komunisté budou hlasovat volně. S jistou dávkou zjednodušení tak lze říct, že hlasování ukáže, kolik je v klubech obou levicových stran příznivců prezidenta Miloše Zemana, který v dolní komoře osobně podpoří senátní verzi zákona, a zároveň odpůrců národních parků.

O osudu zákona rozhodnou především sociální demokraté, kterých je v dolní komoře padesát. Pokud se Zemanovi nepodaří přesvědčit o svém stanovisku více než pětinu sociálních demokratů, je pravděpodobné, že poslanci nakonec stanovisko Senátu přehlasují.

„Nemáme sjednocený postoj jednotlivých členů a členek klubu. Největší část se nicméně přiklání k původní sněmovní verzi zákona,“ avizoval před novináři těsně před zahájením jednání dolní komory předseda poslaneckého klubu sociálních demokratů Roman Sklenák. V rozhovoru pro INFO.CZ pak dodal, že předpokládá schválení sněmovní verze zákona.

Postavme Asterixovu vesnici, řekl Babiš polským novinářům. Chce tak řešit migraci

sinfin.digital