Lidé už neuvidí, jak hospodaří stát. Podívejte se, kdo schválil vykostění zákona, který sledoval zacházení s veřejnými penězi

Lucie Štěchová

Top články autora
Test

Především komunističtí a sociálně demokratičtí poslanci se dnes postavili proti tomu, aby občané měli přehled, jak se nakládá s veřejnými prostředky. O jeden hlas prošla sněmovnou radikálně okleštěná novelu zákona o registru smluv, který od loňského července přikazuje úřadům, krajům, obcím a všem jejich firmám zveřejňovat v internetové databázi smlouvy s plněním nad 50 tisíc korun. Původně měli poslanci rozhodovat jen o udělení výjimky Budvaru, nakonec ale prošel návrh, který okruh výjimek rozšířil natolik, že z dohledu veřejnosti zmizí drtivá většina objemu prostředků v registru. Před volbami přitom řada z nich veřejnosti slibovala, že se za přijetí důležitého protikorupčního opatření zasadí.

Dramatickou proměnu zákona odstartoval lidovecký návrh, aby byl ze zákona vyjmut Budějovický Budvar. Ministr zemědělství Marian Jurečka udělení výjimky odůvodňoval tím, že norma pivovar poškozuje, protože ho nutí zveřejňovat smlouvy, z nichž může konkurence vyčíst jeho obchodní strategie.  

Státní podniky nebudou muset zveřejňovat smlouvy v registru. Sněmovna to schválila o jeden hlas

sinfin.digital