Chovancův "nápad", aby každý Čech mohl střílet teroristy, neprošel

ČTK

Vláda se neshodla na novele ústavního zákona, která má umožnit majitelům legálně držených zbraní zasáhnout k zajištění bezpečnosti v Česku. K návrhu nepřijala stanovisko, oznámil na twitteru mluvčí vlády Martina Ayrer. O poslanecké předloze tak bude rozhodovat Parlament. K tomu, aby byla změna schválena, ji v obou komorách musejí podpořit tři pětiny hlasů.

Za novelou ústavního zákona stojí ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a dalších 34 poslanců. Vedle sociálních demokratů jde o členy klubů ANO, KSČM a ODS. Cílem novely podle autorů není zakotvit držení zbraní jako základní právo. Lidé by ale mohli převzít bezpečnostní povinnosti ve větším rozsahu. Česko by podle důvodové zprávy výslovně uznalo, že držení a nošení zbraní, pokud je v souladu se zákonem, je součástí zajišťování bezpečnosti ČR.

Nynější zákonné podmínky pro držení zbraní by platit nepřestaly. Motivem pro sepsání novely ústavního zákona je i navrhovaná evropská směrnice, jež má vlastnictví zbraní zpřísnit a kterou Česko kritizuje.

Konec přesčasů zdarma a peníze na nábor nových policistů na spadnutí. Předvolební populismus, hodnotí opozice

sinfin.digital