Naděje nejen pro Šumavu. Zeman poslance nepřesvědčil, většina podpoří národní parky

Přestože se minulý týden situace ohledně novely zákona o ochraně přírody a krajiny jevila vyrovnaná, senátní návrh, který by podle ekologů znamenal konec národních parků, poslanci ve středu přehlasují. Spolu se sněmovními kluby hnutí ANO, KDU-ČSL a TOP 09 bude totiž pro původní vezi zákona hlasovat také asi třicet sociálních demokratů. Redakci INFO.CZ to potvrdil místopředseda Výboru pro životní prostředí Václav Zemek z ČSSD.

Také předseda sněmovní frakce sociálních demokratů Roman Sklenák odhaduje, že věšina poslanců ČSSD zvedne ruku pro sněmovní verzi zákona. Podle našich propočtů ji tak podpoří pohodlná většina čítající okolo 120 poslanců. Proti bude kompletní klub ODS, komunisté budou stejně jako sociální demokraté hlasovat volně. Již dříve jsme uvedli, že to budou právě hlasy levicových zákonodárců, kteří o osudu zákona rozhodnou. Toho si byl velice dobře vědom také prezident Miloš Zeman, který přišel minulý týden do sněmovny osobně podpořit senátní verzi zákona.

Zatímco senátoři tvrdí, že bojují za rozvoj obcí, jejich oponenti – mezi něž patří ochránci přírody, ministr životního prostředí Richard Brabec, několik desítek tisíc signatářů petice nebo čtyřiadvacet šumavských spolků místních občanů a pět šumavských obcí – zdůrazňují, že by znamenala konec národních parků. „Jejich turistická přitažlivost podporuje místní ekonomiku a je hlavním přínosem pro místní obyvatele. Senátní návrhy zákona jsou bezprecedentním popřením smyslu národních parků tak, jak jsou vnímány u nás i všude ve světě,“ vysvětlují ekologové.

Zeman varoval poslance před „zelenými fanatiky“. Bursíka by poslal do blázince

sinfin.digital