Noční klub vedle hipsterského bistra. Dělnický Žižkov se mění. Potká ho osud Karlína?

Markéta Žižková

Čínská restaurace, noční klub a hned vedle hipsterské bistro. Jedna z tepen protínajících pražský Žižkov – Seifertova ulice – se v posledních měsících výrazně mění. Zatím tu přežívá starý svět dělnické čtvrti po boku toho nového. Ve slunečný březnový den míjí vietnamské večerky i malé kavárny proudy lidí, mezi nimi výrazná část studentů. Právě oni přináší do dolního Žižkova velký impuls pro jeho přeměnu. Ale taky „hrozbu“, že zdejší genius loci časem zmizí.

„Žižkov je jedna ze čtvrtí, která má ještě atmosféru. V Karlíně ani na Vinohradech už se mi to moc nelíbí,“ vysvětluje jeden z majitelů malého podniku Kafe a koblihy, proč se rozhodl otevřít před necelým měsícem právě v dolní části Seifertovy ulice. „Líbí se mi, že přes den se tu dá chodit, ale v noci je to tu ještě nebezpečný,“ popisuje atmosféru pražské čtvrti. A na první výsledky podniku si nestěžuje. Zákazníky představují z drtivé většiny studenti z nedaleké Vysoké školy ekonomické.

Stejně mluví i majitelé dalších kaváren a bister, které na Seifertově ulici jen kousek od Hlavního nádraží vyrůstají. Tržby jim dělají hlavně studenti, pak lidé, kteří pracují v kancelářích poblíž, cizinci a pár místních.

sinfin.digital