Andrej Babiš v dobrém rozmaru. Desetitisícové pokuty za kontrolní hlášení budou úřady častěji promíjet

ČTK

lup

Ministerstvo financí od dneška zmírnilo pravidla pro prominutí pokut souvisejících s kontrolním hlášením u daně z přidané hodnoty (DPH). Plátci DPH, kteří dostali pokutu za kontrolní hlášení v roce 2016, budou moci požádat o odpuštění dvou pokut bez ohledu na příčinu pochybení. Letos to bude možné jen u jedné pokuty. Rovněž bude možné prominout pokutu, pokud podnikatelé budou reagovat na výzvu podat nebo doplnit kontrolní hlášení se zpožděním maximálně pět dnů.

Automatické promíjení pokut za loňský a letošní rok se týká sankcí 10 000, 30 000 a 50 000 korun. Žádost o prominutí pokuty je možné podat do tří měsíců. Dosud mohla finanční správa prominout pokuty jen v případě nepříznivého zdravotního stavu nebo živelní pohromy.

Prominout také bude možné pokutu 50 000 korun, když se plátce opozdí s reakcí na výzvu k podání kontrolního hlášení maximálně o pět dní. Pokutu bude možné odpustit i u 30 000 korun, když plátce bude reagovat na výzvu k odstranění nesrovnalostí nejdéle pět dnů po zákonném termínu. 

„Dospěl jsem k názoru, že ne vždy Finanční správa k tomu přistupuje se selským rozumem a lidsky. A ne vždy je rozlišeno mezi porušením zákona a drobnou chybou,“ uvedl dnes ministr financí Andrej Babiš (ANO).

K pátku uložila Finanční správa v souvislosti s kontrolním hlášením zhruba 2500 pokut za 102 milionů korun.

sinfin.digital