TOP 09 mají zachránit nové tváře. Feri chce nasadit i youtubery

Markéta Žižková

Klesající preference a průzkumy věští, že šance TOP 09 dostat se na podzim do sněmovny visí na vlásku. Z nelichotivé situace by straně měly pomoci neokoukané tváře. Do popředí vysouvá v poslední době hlavně teplického radního Dominika Feriho, místopředsedkyni strany a poslankyni Markétu Pekarovou Adamovou a poslance Martina Plíška. Všichni tři se sešli i na pražské kandidátce do podzimních voleb. Z vysoké politiky se naopak stahuje starší generace jako František Laudát nebo Daniel Korte. Hrozí ale, že jméno Karla Schwarzenberga, jenž z politiky ustupuje, žádné jiné nenahradí.

Dvacetiletý politik Dominik Feri jako by byl v poslední době všude. Stál po boku předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska při představování dlouhodobé vize strany, jezdí po republice a beseduje se studenty, denně publikuje na svém facebookovém profilu s 63 tisíci fanoušky několik příspěvků glosujících politickou situaci. Právě on by měl straně přitáhnout nové voliče, především z řad mladých.

Ne výuka, ale spíše stand up komedie

„Moje přednášky nejsou nějakou frontální výukou. Je to zpola stand up a zpola předávání informací,“ vypráví Feri INFO.CZ v jedné z pražských kaváren, která bezesporu patří k těm, kde se schází mladí kreativní lidé. „Oslovují mě školy, nejsem ten, který by dával nohu do dveří a zval se. Celé to vznikalo v předminulém roce organicky,“ tvrdí s tím, že nejde o politickou agitaci. Velká část studentů nebude moct jít na podzim ještě volit. Jenže svůj dopad objíždění regionů rozhodně má. „Na druhou stranu už jen to, že jsem fyzicky přítomný, tak to na ně nějak působí,“ uznává teplický radní.

„Chtěla jsem, aby prezident neměl prostor pro poškozování Česka,“ říká Markéta Adamová pro INFO.CZ

sinfin.digital