3 důležité věci z domova, které byste dnes měli vědět

Info.cz

adk

Startuje volební sjezd ČSSD. Delegáti na něm v Brně vyberou nové vedení strany. Premiér Bohuslav Sobotka nemá v boji o předsednické křeslo protikandidáta, o jeho síle ale napoví volba místopředsedů. Andrej Babiš by zase měl odhalit výsledky auditu svých příjmů a prezident Miloš Zeman oficiálně oznámí, že bude obhajovat mandát. Co byste dnes měli sledovat?

Začíná sjezd ČSSD

V Brně začíná sjezd ČSSD. Strana si na něm vybere nové vedení, s nímž půjde do podzimních sněmovních voleb. Funkci předsedy by měl obhájit premiér Bohuslav Sobotka, který nemá protikandidáta. Důležitým signálem ale bude, jak silný mandát dostane a zda u delegátů prosadí svou představu o obsazení pozic místopředsedů. Významným ukazatelem jeho podpory může být také výběr statutárního místopředsedy. Sobotka si přeje, aby v této roli pokračoval ministr vnitra Milan Chovanec, proti němuž bude kandidovat kritik nynějšího vedení ČSSD, poslanec Jeroným Tejc.

Babiš objasní příjmy

Vicepremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš by měl zveřejnit výsledek auditu svých příjmů. Nechal si ho zpracovat poté, co se objevily nejasnosti o původu jeho majetku v souvislosti s nákupem korunových dluhopisů holdingu Agrofert v hodnotě 1,5 miliardy korun. Audit by podle Babiše měl potvrdit jeho dřívější vyjádření, že na nákup těchto dluhopisů využil své předchozí příjmy.

Zeman veřejně oznámí kandidaturu

Prezident Miloš Zeman půl hodiny před polednem na tiskové konferenci veřejně oznámí rozhodnutí obhajovat mandát. Že se prezidentské volby zúčastní, řekl už ve čtvrtek svým podporovatelům, kteří se na Pražském hradě sešli na oslavě čtyř let od Zemanovy inaugurace. Dá se předpokládat, že se Zeman na tiskové konferenci vyjádří, zda a jakým způsobem povede kampaň.

sinfin.digital