V pitné vodě pro Město Libavá je uran. Stovky lidí si musejí vystačit s přistavenou cisternou

ČTK

lup

Pitná voda, kterou jsou zásobováni obyvatelé Města Libavá na Olomoucku, podle odborníků obsahuje zvýšené množství uranu. Vodu by proto neměli pít děti a těhotné ženy. V obci s více než pěti sty obyvateli, která vznikla na začátku loňského roku vyčleněním z Vojenského újezdu Libavá, je už zajištěno náhradní zásobování.

Armáda chce upravit technologii úpravy vody z nedalekého zdroje, aby ji zbavila nebezpečného uranu.

Ředitel příspěvkové organizace Armádní servisní (AS-PO) Martin Lehký v dopise zaslaném minulý týden vedení Města Libavá uvedl, že zvýšené množství uranu ve vodě z úpravny Velká Střelná zjistili experti Zdravotního ústavu Ostrava. „Jako dočasné provizorní opatření doporučuji informovat obyvatele, že pitnou vodu nelze používat k přípravě kojenecké stravy. Je doporučeno omezit její přímou spotřebu u dětí do sedmi let a u těhotných žen,“ stojí v dopise, který byl zveřejněn na úřední desce Města Libavá.

Místostarosta Města Libavá Jiří Ondřejka řekl, že obec čeká na konečné výsledky rozboru pitné vody, které by měly stanovit míru rizika. „Rozváží se pitná balená voda, pro vaření ve škole je připravena cisterna. Na starost to má firma, která nám vodu dodává. Problém to pro obec je, zatím nevíme, jaké budou konečné výsledky,“ uvedl místostarosta. Dodal, že zatím není známo, kdy by měly konečné výsledky rozboru pitné vody dorazit.

sinfin.digital