Naděje pro prázdnou řeckou kasu. Země zažívá turistický boom, mohl by padnout letitý rekord

ČTK

luš

Četné lety a hotely už jsou obsazené, první hosté přijíždějí. Řecko letos počítá s turistickým boomem, jaký země desítky let nezažila, píše agentura DPA.

Zatím je ještě v přístavu na řeckém ostrově Skopelos klid. Na vlnách se klidně houpou rybářské lodě, první turisté seženou místo v tavernách bez problému, hospodští servírují v dobré náladě rajčatový salát a sépie. Jde o klid před bouří: po rekordním roce 2016 s přibližně 27,5 milionu turistů se má v tomto roce počet návštěvníků dostat až na 30 milionů.

„Počkáme a uvidíme, sigá, sigá, pomalu, pomalu!“ volá mladý kuchař Rigas Gripiotis, přestože jeho optimismus prozrazuje široký úsměv. „Skopelos je trochu odlehlý, nejsme Mykonos nebo Santorini, kde se pořád něco děje,“ vysvětluje, proč je opatrný. Přesto spolu se svými třemi bratry doufá, že to bude skvělé léto. Jejich hospůdka Kymata přímo ve starém přístavu je čerstvě vymalovaná, vše je připraveno pro hosty.

Dimitris Skalidis, který provozuje tři hotely v rybářské osadě Tolo na Peloponésu, si pochybnosti nepřipouští. „Prožíváme turistický boom, jaký tu nebyl desítky let,“ říká nadšeně. „Máme skoro obsazeno a už přijímáme rezervace na rok 2018!“ Christos Pilatakis, ředitel hotelu na ostrově Rhodos, jeho slova potvrzuje: „Dokonce ještě v listopadu je v naší malé vísce Lindos obsazeno 60 procent pokojů.“

sinfin.digital