Ďáblův kopec, ze kterého Američani špehovali i Čechy. Prohlédněte si barevnou relikvii studené války

Radka Zítková

Berlín je dnes vyhlášený kluby, hipstery a taky bizarními místy. Teufelsberg, umělý kopec na západní straně města, je bez pochyby jedním z nich. Na jeho místě měl původně sídlit nacistický vojenský kampus, který se začal budovat už před válkou v roce 1937. Dokončena ale byla jen hrubá stavba školy, pak přišla válka, odstřelování a dlouhá léta špionáže. 

Na troskách nacismu

Vojenskou stavbu se spojenci několikrát pokusili zničit, odstřelit se jí ale podařilo jen část. K troskám budovy se postupně začaly z rozbombardovaného poválečného Berlína svážet další. Denně i 800 náklaďáků po dobu 22 let. Vznikl tak kopec, který se v 70. letech osázel stromy a postupně zkultivoval. Dnes byste ani nepoznali, že tam někdy nebyl. Vyrostl na něm lyžařský skokánek, horolezecká stěna, vznikla tam i vinice. Název Teufelsberg, v překladu Ďáblův kopec, dostal od nedalekého jezera Teufelsee. I když by se daly najít i jiné důvody…

Haló, tady západní Berlín

Teufelsberg ale nelákal jen Berlíňany toužící po sportu a zábavě. Umělý kopec o výšce 120 metrů byl ideálním místem pro odposlechy, a tak se na něj na konci 50. let přesunula americká armáda. Postupně tu vybudovala stálou základnu, kterou začali využívat v době studené války i britští špioni. Jejich hlavním cílem bylo odhalit, zda sovětská armáda nechystá útok, odposlouchávali proto i Československo. Ve třech směnách tu pracovalo až 1500 agentů, vždy potmě, aby zvenku nebylo vidět, co uvnitř dělají. To je ostatně záhadou doteď, dokumenty ze špionáže americké úřady zveřejní až v roce 2020.

Po pádu berlínské zdi už byla stanice zbytečná a agenti z ní zmizeli. Její kopule, ve kterých je leccos slyšet i dnes, ale zůstaly. Budovy začaly chátrat a staly se lákadlem pro vandaly i technaře. Jen těžko tu lze najít místo, které ještě není posprejované.

sinfin.digital