Slovensko a Maďarsko spojí nový most přes Dunaj. Projedete se na něm i na kole

ČTK

raz

Maďarsko a Slovensko spojí nový silniční most přes řeku Dunaj, přičemž většinu z předpokládaných nákladů na projekt v hodnotě téměř 118 milionů eur (3,05 miliardy korun) proplatí Evropská unie. Slavnostního položení základního kamene stavby, která by měla být dokončena v roce 2019, se dnes v maďarském Komáromu zúčastnili maďarský premiér Viktor Orbán a jeho slovenský kolega Robert Fico.

Nový most mezi maďarským městem Komárom a slovenským Komárnem bude podle slovenského ministerstva dopravy postaven asi 200 metrů proti proudu řeky od existujícího železničního mostu. Obě města v současnosti sice spojuje silniční most, který byl otevřen ještě v roce 1892, ale který nemohou využívat řidiči nákladních vozidel.

„Mosty odedávna spojovaly nejen břehy řek, ale i národy a lidi. Jsem rád, že tento most propojí komunity žijící na obou březích," uvedl v projevu Fico.

Součástí mostu se dvěma jízdními pruhy budou i chodník a cyklotrasa. Evropská unie uhradí 85 procent rozpočtových nákladů na projekt.

Maďarsko a Slovensko připravují také společný rozvojový projekt přístavů v Komárnu a Komáromu, na který by obě země také chtěly využít peníze z unijních fondů.

sinfin.digital