Mísí se tu kultury i náboženství. Malajsijský Penang – místo, kde multikulti funguje

Ondřej Novotný

Na trhu u snídaně si povídají muslim, křesťan a buddhista. Takhle nezačíná vtip, tak vypadá každodenní realita v malajsijském George Townu. Druhé největší město země zapsané na seznam světového dědictví UNESCO, představuje unikátní prostor, kde vedle sebe mírumilovně žije několik různých kultur. Kromě toho je ale i vděčným cílem turistů: ať už kvůli příjemnému klimatu, plážím, nízkým cenám či ohromně bohaté nabídce jídla.

Procházka George Townem (rovněž nazývaným jako Penang podle ostrova, na němž leží) je jako výlet do historie. Cestou potkáváte staré buddhistické a hinduistické chrámy, které se mísí s muslimskými mešitami a křesťanskými kostely. Ve vzduchu jsou cítit vonné tyčinky a různá koření, ozývá se volání trhovců a do očí svítí různobarevné sárí i hidžáby. Z úzkých uliček dýchají pozůstatky koloniální architektury, jinde se tyčí bohatě dekorované staré čínské domy, z moře na kůlech vystupují klanová obydlí a zdi ve městě jsou pomalované nápaditým street artem mladých zahraničních umělců.

Těžko se divit, že právě tohle město začíná být v Malajsii nejlákavější destinací. Není tak rušné jako pulzující metropole Kuala Lumpur, zároveň ale nabízí pohodlí srovnatelné s městy ve vyspělejších zemích a elegantně tak mísí historii se současností. V George Townu se snadno domluvíte anglicky, bez problémů fungují služby včetně hromadné dopravy, zdravotní péče je na úrovni.

sinfin.digital