Zničený ráj. Hotely na Boracay propouštějí a policie se chystá na nepokoje

Ondřej Novotný

Byl vysněným místem pro zásnuby a svatbu, oblíbený mezi milovníky vodních sportů a především se sem jezdilo na vyhlášené party. Nápor návštěvníků ale nezvládl a od 26. dubna musí být ostrov Boracay v centrálních Filipínách minimálně na půl roku uzavřen. Jak se to stalo, že se turistický ráj proměnil v odpadní skladiště? A co s ním bude dál?

Pavel Černý zamířil na ostrov Boracay za kitesurfingem, tak jako stovky dalších příznivců tohoto adrenalinového sportu. Tušil, co ho na pláži Bulabog čeká, že v jejím prostředku ústí trubka, která vyvádí odpad z hotelů a restaurací přímo do moře. Ale když dorazil na místo, přesto zíral. Voda uprostřed zátoky byla téměř černá, okolí trubky zapáchalo a bylo liduprázdné. „Otřesný pohled. Všichni se tomu místu vyhýbali, ale voda byla samozřejmě zkažená po celém pobřeží,“ vzpomínal na zážitek z loňského prosince.

Už tehdy se dalo tušit, že problém je na Boracay na spadnutí. Nyní vyvrcholil, když prezident Rodrigo Duterte rozhodl o zavření ostrova.

Radikální řešení

Podle filipínské vlády nejsou na kanalizaci připojeny asi čtyři tisícovky domácností a až dvě stovky firem. Všechny odvádějí odpad přímo do moře. Kdyby se to týkalo jen místních, ekologická situace by nebyla tak tragická - Boracay má zhruba 12 tisíc obyvatel. Ostrov ale během roku navštíví až dva miliony turistů. Místo se tak potýká s ekologickou pohromou, kterou se tamní vláda rozhodla rázně řešit.

Co se s ostrovem bude půl roku dít? Po dobu šesti měsíců nebude na Boracay povolen přístup žádným turistům - a to ani Filipíncům, budou tam moci zůstat jen místní a zaměstnanci. Novináři jen na určitou dobu a pouze tehdy, pokud jejich pobyt schválí úřady.

sinfin.digital