Proč číst a psát o Evropské unii? INFO.CZ spouští novou rubriku

Lucie Bednárová

Rozpočet EU, ze kterého do Česka přitékají významné peníze. Revoluce v ochraně osobních údajů, která dopadne nejen na firmy, ale i na jejich zákazníky. Diskuse o reformách eurozóny, ve kterých by naše země neměla stát stranou. Ale také brexit, tedy odchod Spojeného království z EU, který pořád obestírají velké otazníky. To a mnohem více přinesou příští měsíce a roky a bylo by naivní si myslet, že nás to nijak neovlivní. INFO.CZ se proto rozhodlo jako jedno z prvních velkých zpravodajských médií na české scéně spustit speciální rubriku věnovanou právě Evropské unii a dění v ní.

Výzev, které před Evropskou unii v příštích letech stojí, je bezpočet a zmiňovaným brexitem jeijch výčet zdaleka nekončí. Země unie se začínají vážně zabývat tím, kam celý projekt v budoucnu nasměrovat. Rozhodně se nevedou diskuse o jeho konci, jak by někteří naši politici rádi slyšeli. Stejně tak se přemýšlí o tom, jak zlepšit fungování eurozóny, která sdružuje země platící společnou měnou euro.

I přesto, že počty migrantů přicházejících do Evropy klesají, členské země EU si stále lámou hlavu, co s lidmi, kteří na kontinentu již jsou. Politici se hádají, která země je solidárnější, a co si pod tímto termínem vůbec představit. Ve společnosti mezi tím roste napětí a nikdo z povolaných si příliš neví rady co s tím. Podobné nálady nahrávají populistům a euroskeptikům, kteří slibují hory doly, ale s jasným řešením nepřicházejí.

Evropskou unii neustále ohrožují teroristické útoky. Nevíme, kde příště teroristé udeří, a kdo jim padne za oběť. Bezpečnost se stává stále důležitější otázkou. Za zmínku také rozhodně stojí nejisté okolí našich hranic a nepředvídatelná politika některých sousedů. I z těchto důvodů v Evropě ožívají myšlenky na vytvoření společné obranné politiky, které v posledních měsících dostávají stále konkrétnější rysy.

Žezlo po Merkelové může převzít žena známá jako „AKK“. Jaké by bylo Německo pod jejím vedením?

sinfin.digital