Ve sporu Bruselu s Varšavou jde do tuhého: Komise řekne, co jí vadí na reformách. Polsko může přijít o práva

ČTK

sto

Členské státy EU čeká příští úterý první debata o stavu právního státu v Polsku. Místopředseda Evropské komise Frans Timmermans by měl na jednání zástupcům členských zemí přestavit pohled Evropské komise, která v prosinci došla k závěru, že v zemi hrozí závažné porušení vlády práva. Spustila zatím nikdy nevyužitý postup podle sedmého článku unijní smlouvy, který může vést až k omezení některých práv. 

Členské země si ale s reakcí dávají na čas, první jednání o věci se odehraje až nyní, na konci února. A podle diplomatů se nyní nedá čekat nějaké konkrétní rozhodnutí. „Procedura, která nikdy nebyla použita, má určité kroky. Je třeba vše pečlivě zvažovat a opatrně postupovat přesně podle těchto pravidel,“ poznamenal dnes před novináři diplomat obeznámený s pohledem bulharského předsednictví další na postup ve věci.

Bulharsko, které se vedení EU ujalo na půl roku na počátku ledna, hodlá okolo sporu ohledně stavu právního státu v Polsku postupovat opatrně. Premiér Bojko Borisov například už v lednu novinářům říkal, že by byl velmi nešťastný, kdyby o věci měly členské země už za bulharského předsednictví hlasovat.

Okamurova obhajoba je k smíchu, jeho podpora ale vadí jen pár poslancům ANO, říká Kolovratník

sinfin.digital