Eurokomisaři si mají potají pořádně přilepšit. Na odchod můžou dostat až třikrát víc než dnes

urm

Evropskou komisí otřásá skandál. Vychází najevo, že eurokomisaři by si mohli naprosto zásadně přilepšit v případě, že skončí jejich mandát. Kauzu otevřel jeden z nejuznávanějších novinářů působících v Bruselu Jean Quatremer, který píše pro francouzský deník Liberation. Začal se zabývat podivuhodným vzestupem dosavadního šéfa kabinetu současného předsedy komise Jeana-Clauda Junckera. Martin Selmayr, považovaný za šedou eminenci Bruselu se zákulisním vlivem, má za sebou dlouhou kariéru v unijních institucích. V únoru zažil poslední kariérní postup a stal se generálním tajemníkem komise, důležitý post ovšem obsadil za podivuhodných okolností. Na pozadí je podezření, že se personální manévry točí právě kolem navýšení tzv. zlatých padáků pro eurokomisaře. Komise ale informace deníku Liberation popírá. 

Martin Selmayr byl nejspíš povýšen v rozporu s pravidly komise, jejíž zástupci mlžili, když tvrdili, že měl protikandidáty. To je přitom jedna z podmínek pro konání podobných výběrových řízení.

Mluvčí komise nejdříve uvedl, že ve výběrovém řízení bylo „několik kandidátů“, pak „méně než čtyři kandidáti“, „dva kandidáti“ a nakonec jeden kandidát, který ale odstoupil ještě před uzavřením výběrového řízení. Je poměrně pravděpodobné, že byl zfalšován i zápis ze zasedání kolegia komisařů, kteří podle dokumentu, na nějž se Jean Quatremer odvolává, „posoudili schopnosti jednotlivých kandidátů“.

Jak Quatremer informoval, odstoupivším kandidátem byla Selmayrova někdejší zástupkyně Clara Martinez Alberola, která ho nahrazuje na předchozím postu v čele Junckerovy kanceláře.

Zavedení referenda by z Česka udělalo kůlničku na dříví. Komentář Jiřího Štefka

sinfin.digital