Fico se stává novým Orbánem, zní z Bruselu. Europoslanci odložili cestu na Slovensko kvůli vraždě novináře

Info.cz

Na žádost socialistické frakce Evropského parlamentu odložili evropští poslanci o jeden den cestu na Slovensko, kam se chystají kvůli vraždě slovenského novináře Jána Kuciaka. Dnes to oznámil na svém webu europoslanec Sven Giegold ze Skupiny Zelených/Evropské svobodné aliance. Poslanci měli na Slovensko dorazit ve středu, ale podle Giegolda přijedou až ve čtvrtek.

Evropské socialistické strany se podle tohoto europoslance musejí "konečně jednoznačně distancovat" od slovenského premiéra Roberta Fica (Směr-sociální demokracie). Ficovy urážky novinářů a vyjádření týkající se amerického finančníka a filantropa George Sorose jsou nepřijatelné, uvedl Giegold. „Fico se stává slovenským Orbánem,“ dodal s odkazem na maďarského premiéra Viktora Orbána.

Narážel tak na Ficovu kritiku prezidenta Andreje Kisky za jeho loňskou schůzku se Sorosem. Finančník maďarského původu Soros se v poslední době dostal do centra pozornosti před dubnovými parlamentními volbami v Maďarsku. Orbán ve své kampani zdůraznil téma migrace a obvinil Sorose, že jeho záměrem je zaplavit Evropu migranty.

sinfin.digital