5 důvodů, proč omezit nebezpečně volný pohyb ministra Zaorálka. Glosa Miroslava Cvrčka

Miroslav Cvrček

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek v Hospodářských novinách navrhl regulovat volný pohyb pracovní síly v EU. Podle něj musíme zabránit „konkurenci levnou prací“, a zachránit tím EU, protože lidé kvůli ní přestávají věřit evropské integraci.

 
 
 

Noviny nejprve otiskly jakýsi komentář k rozhovoru se Zaorálkem s některými jeho citacemi. Následně se Zaorálek ohradil proti titulku („Zaorálek: Omezme volný pohyb v Unii“), napsal reakci novinám a na Facebook. Dohromady to tvoří tak bizarní směs myšlenkových pochodů, že by asi bylo nejlepší regulovat volný pohyb ministra Zaorálka.

Za prvé

Ministr Zaorálek postupně zpatlal pohyb na jedné straně pracovníků uvnitř jednotlivých států Unie a na druhé straně pracovníků přicházejících ze států mimo Unii — za příklad dal českou vládní politiku přijímání vzdělaných pracovníků z Ukrajiny. Vnitřní pohyb v EU se ale ve skutečnosti řídí jinými pravidly a tvoří základ Evropské unie.

Za druhé

Ve své reakci na Facebooku Zaorálek také uvedl: „Šlo o tvrzení týkající se pracovních sil, ne běžného pohybu občanů! [...] Volný pohyb osob je základem EU, musíme se ale zamyslet, jak regulovat pracovní trh, jak bojovat proti sociálnímu dumpingu, aby jednotný trh nešel proti občanům EU.“

Více si přečtěte na webu Reflex.cz.

sinfin.digital