KOMENTÁŘ: Dalíkovo propuštění je dobrá zpráva. V Česku ještě existuje spravedlnost

O lobbistovi Markovi Dalíkovi si můžete myslet, co chcete, ale jeho propuštění z vězení není překvapení. Je naopak potvrzením, že se v Česku pořád ještě můžete domoci spravedlnosti. Nejvyšší soud nemá jinou možnost než rozsudek zrušit. Proces s ním nebyl spravedlivý a je zásadním porušením judikatury Evropského soudu pro lidská práva, jak například loni v září napsal týdeník Euro.

Dalíka odsoudili za to, že si v roce 2007 údajně třikrát řekl o téměř půlmiliardový úplatek za nákup obrněných transportérů. Lobbista nejdřív čelil obžalobě z podvodu, ale poté byl odsouzen za nepřímé úplatkářství k pěti letům ve vězení. Odvolací soud ovšem změnil kvalifikaci z úplatkářství zpět na podvod a Dalíkovi trest snížil o jeden rok, kdy využil nového trestního zákoníku, který počítal s o něco nižší trestní sazbou.

Problémem je právě trestní kvalifikace. Dalíkovi advokáti se připravovali na obhajobu proti obvinění z úplatkářství. Změnou kvalifikace na poslední chvíli se soud dostal do rozporu s rozhodnutím Evropského soudu pro lidská práva a nedal Dalíkovi šanci na obhajobu. Souzený totiž musí být na rekvalifikaci trestného činu upozorněn s předstihem. A to se bez jakékoliv pochybnosti nestalo.

sinfin.digital