Hackerství je byznys, musíme se naučit dodržovat hygienické návyky

Martin Ondráček

Wikileaks zveřejnil 8000 dokumentů o hackerských praktikách CIA. Tento na první pohled šokující titulek je ale ve své podstatě jen odrazem běžné reality a v zásadě ničím výjimečným. Zpravodajské služby totiž z principu věci získávají informace pomocí všech možných nástrojů, čili by nás nemělo překvapovat, že to v rámci své práce a kompetencí dělají.

Uniklé dokumenty hovoří o hackerských technikách používaných k průnikům do telefonů, televizorů a dalších IT zařízení, které jsou pak využívány pro shromažďování informací. Ani toto pro nás není novinka a stačí si připomenout třeba aféru masívních odposlechů německých špiček včetně samotné kancléřky Merkelové, které před několika lety tvrdě zasáhlo Německo-Americké vztahy. Od té doby mimochodem členové německé vlády nebo vysocí státní úředníci při cestách do USA používají jen jednorázové telefony, které se po návratu delegací ničí. Pozoruhodné bezpečnostní řešení, leč pro běžného smrtelníka těžko použitelné.

Co mne na zprávě zaujalo, je započaté vyšetřování způsobu, jak se tyto dokumenty z agentury dostaly. Po úvodní tezi, že za to mohou cizí zpravodajské mocnosti (tušíme že Ruské či Čínské, samozřejmě), si zřejmě CIA uvědomila, že to by její pověst ještě více poškodilo. Odhalila tedy zřejmou příčinu, že za ztrátu může neloajální zaměstnanec, ostatně tak jako vždy v těchto případech. Obdobně i za úniky dat z komerčních firem velmi často mohou neloajální nebo nezodpovědní zaměstnanci. Jak bude CIA nyní hledat konkrétního viníka? Překvapivě k tomu nepoužije žádné moderní technologie, svoji IT infrastrukturu, sofistikované nástroje, ale bude vyslýchat 1000 lidí, kteří se potenciálně mohli k těmto dokumentům dostat. Vypadá to, jako by CIA neměla dobře zmapované kdo, kdy a jak pracuje s jejím know-how.

sinfin.digital