ČSSD se v prezidentské volbě už několikrát spálila. Sežehne si prstíky i tentokrát?

Jiří Štefek

Předseda vlády Bohuslav Sobotka připustil, že jeho domovská ČSSD zvažuje vlastního kandidáta do prezidentské volby. Premiér uvedl, že Miloš Zeman po svých faulech v minulých týdnech ztratil podporu uvnitř ČSSD. Potíž je však v tom, že má-li kandidát socialistů skutečně uspět, musí se jeho nominace a podpora postavit na zcela jiných základech než na mstě či odvetě vůči Zemanovi.

Z pohledu předsedy vlády a jeho věrných v ČSSD dává odklon od prezidenta jakous takous logiku. Zeman chtěl zadupat Sobotku do země, veřejně ho ponížil a ústy svého mluvčího Jiřího Ovčáčka ohrnul nos nad stranou, která má dle průzkumu „12procentní podporu“. Zemanův mluvčí pak ve svých analýzách – o jejichž správnosti je přesvědčen nejspíš asi jen on sám – uvedl, že Sobotka dělá vše proti zvolení Miloše Zemana a tři čtvrtiny tuzemských médií jsou pod vlivem ČSSD.

Výsledkem této kočkované je fakt, že se ČSSD semkla za svým předsedou, který nakonec pevně převzal otěže do rukou a tuto špatně rozehranou bitvu se Zemanem nejspíš i vyhraje. Pochopil to už i Andrej Babiš, který se snaží zachránit, co se dá a dokonce sám bude orodovat za Ivana Pilného, aby jej Zeman jmenoval novým ministrem financí.

sinfin.digital