Komentář Igora Záruby. Olympijská revoluce po německu

Igor Záruba

Hokejové zápasy ze zimní olympiády bez komentářů Roberta Záruby? Nemyslitelná věc. V sousedním Německu se však stalo skutkem: tam se plavání bude muset obejít bez doprovodného slova někdejší šampiónky Franzisky van Almsick.

Nová situace je výsledkem tahanic, v nichž se německé veřejnoprávní stanice postavily požadavku držitele práv, amerického kolosu Discovery, a nezaplatily tolik, kolik měly. Údajně nabídly 100 milionů eur, Američané chtěli 150. Hry od roku 2018 až do roku 2024 tak bude přenášet ze satelitu volně dostupný 1. kanál Eurosportu.

Na první pohled „přenosovou tragédii“ vnímají někteří němečtí odborníci jako počin, k němuž je třeba ARD a ZDF ne kondolovat, nýbrž gratulovat. Podle jejich názoru nejsou olympiády už dávno ryzím sportovním svátkem, změnily se v čistě komerční podniky. Jsou spojené s politickými zájmy, obřími výdaji, poškozováním životního prostředí, manipulací s veřejností a příležitostmi pro doping.

Tyto „nepřístojnosti“ navíc čile podporovaly, za útraty mnohomilionových částek, právě veřejnoprávní stanice. Jinak řečeno vysílače, které mají mít k realitě objektivní a vyvážený postoj. Nechat se vézt na vlně euforie a národního patosu by jim mělo být cizí.

Příliš na tom nemění ani fakt, že za letošním odhalením systematického dopování ruských sportovců mohla (mimo jiné) německá ARD.

Ztrátou práv se veřejnoprávním televizím otevírá šance zaujmout ke hrám kritický přístup. Tím spíše, že příštími dějišti mají Pchjongjang či Peking. Otázkou je, jak se s přesunem na Eurosport vypořádá Němec v obýváku. Zkušenost z doby, kdy ARD a ZDF vystoupily kvůli skandálům ohledně nepovolených látek z vysílání cyklistické Tour de France ale ukazuje, že to přežije.

sinfin.digital