Komentář Jiřího Štefka. Když bankéře střídají exekutoři

Jiří Štefek

Nic netrvá věčně a žádný strom neroste až do nebe. Tyto otřepané, leč stále platné, fráze platí i pro situaci na českém hypotečním trhu. Po letech poklesu úroků u hypoték nastává razantní změna. Všechny významné banky už ohlásily (a některé už i uvedly v život) zdražení hypoték.

Finanční ústavy tím reagující na novelu zákona o spotřebitelském úvěru, díky níž budou moci lidé dříve a bez sankcí hypotéku splácet. Na úvod dojde ke zvýšení úroků minimálně o půl procenta a další zdražení nejspíš bude následovat i v dalších měsících. Financování vlastního bydlení se tak prodraží.

Na povrch tak vyplují i záležitosti, o kterých se v minulých měsících moc nemluvilo. Asi se moc nehodily do krámu. Ale pojmenujme je jasně: nemalé množství lidí bude mít se splácením hypoték problémy a někteří bohužel o své nedoplacené byty či domy přijdou.

Podle aktuálních statistik však zatím vše vypadá jako uprostřed kvetoucích zahrad. Banky i ministerstvo pro místní rozvoj předpokládají, že v letošním roce se poskytne rekordní množství hypoték v rekordním objemu. Vzduchem lítá i astronomická částka 200 miliard korun. Hned se k nim přidávají developeři a všichni společně jako přes kolovrátek melou svoji mantru o tom, že za hypotečním boomem stojí nízké úrokové sazby, dobrá kondice české ekonomiky a z ní plynoucí důvěra lidí ve vlastní budoucnost, ale i také hlad po pořízení vlastního bydlení. Pravda přitom už tak růžová není.

Kondice české ekonomiky už nikterak hvězdná není. Hospodářství vyčerpalo všechny impulsy plynoucí z intervence ČNB stejně jako z propadu cen ropy. Žádné další tu nejsou, proto ekonomika už neroste o čtyři a více procent, ale maximálně o dvě procenta. Skončí-li režim intervencí a nebo dojde-li ke zdražení ropy, růst ekonomiky bude ještě nižší se všemi důsledky.

Zároveň nikdo neví, jaké vlivy budou působit na ekonomiku ve světě, například po nástupu nového amerického prezidenta. Dříve nebo později je ve svých talířích ucítí i Češi. Optimismus pak může zmizet ze dne na den, ale co s milionovými hypotékami na krku?

Celý komentář si můžete přečíst na stránkách Reflexu. 

sinfin.digital