Volby rozhodnou nerozhodnutí, Babiš by se měl přestat vyhýbat konfliktům. Komentář V. Dostála

V pondělí zveřejněné výstupy Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) upoutaly pozornost veřejnosti především kvůli tomu, že potvrdily klesající trend podpory TOP 09. Podle volebního modelu agentury to dokonce v tuto chvíli vypadá, že by se Kalouskova strana nemusela dostat do sněmovny. Což o to, za pozornost to nepochybně stojí. Škoda jen, že CVVM, tak jak bývá zvykem, tentokrát v tiskovém prohlášení nezveřejnila časovou osu znázorňující podporu všech relevantních stran od voleb v roce 2013. Z té totiž plyne i několik podstatnějších věcí.

A titulky všech novin by tudíž vypadaly jinak, tématem by nebyla pozice jedné malé strany, nýbrž celkové posuny naznačující rozložení sil po volbách a především dlouhodobé trendy, pokud jde o podporu všech relevantních subjektů. Neboť jak praví klasická poučka: podstatný není aktuální stav, nýbrž právě tendence. Bez ní politickou realitu nelze uchopit a pokusit se o její zevrubnou analýzu. Kromě toho musí každá realistická prognóza pracovat také s tím, že je tu necelý měsíc před volbami ještě pořád vysoký počet nerozhodnutých voličů. Vždyť i CVVM do volebního modelu zahrnulo pouze ty respondenty, kteří se chtějí voleb zúčastnit a kteří zároveň uvedli nějakou stranu, konkrétně jich bylo 452. Pět procent tu činí nějakých 22 až 23 lidí. Není to zrovna reprezentativní vzorek.

Nejprve základní postřehy k vývoji podpory jednotlivých politických stran. Kdo podle šetření CVVM necelý měsíc před volbami čelí úbytku voličů a kdo jde naopak nahoru? Do první skupiny, jak jsme se už dozvěděli z titulků prakticky všech novin, patří TOP 09, od června, kdy CVVM naposledy zveřejnila svá čísla, přišla Kalouskova formace asi o dvě procenta voličů. TOP 09 na tom ale není ve srovnání s ostatními formacemi nejhůř: vůbec nejvíc podporovatelů ztratili během letních prázdnin komunisté a hnutí ANO, podle CVVM se od nich odklonilo více než tři procenta voličů. Úbytku voličů čelí také ODS, v tomto případě jde o necelá dvě procenta těch, kteří deklarují volební účast.

Policie začala rozesílat obvinění v kauze Čapí hnízdo. Dopis může přijít i Babišovým příbuzným

sinfin.digital