ČSSD rezignovala na zahraniční politiku. Komentář Víta Dostála a Pavla Havlíčka

Vít Dostál

Pavel Havlíček

Sociální demokraté v zahraničněpolitické části svého programu píší o strategické spolupráci s Ruskem a Čínou. Naopak zcela mlčí o lidských právech.
Pro stranu, která v posledních letech držela otěže zahraniční politiky, je to velmi špatná vizitka. ČSSD také fakticky klade další podmínky pro přijetí eura v Česku.

Sociální demokraté se často ohánějí tím, že jejich vlády dovedly ČR do NATO i Evropské unie. Tento výrok jakoby měl zdůraznit zásluhy i um ČSSD v zahraniční politice. Co tedy ČSSD říká o Evropě a světě ve svém programu?

Plně v duchu celé předvolební kampaně sociální demokraté konstatují, že „nerovnosti a rozdíly v životní úrovni jsou pro nás téma číslo jedna i v debatě o Evropské unii a její budoucnosti.“ Nemají platit jiná pravidla pro „bohaté“ a jiná pro „chudé“. Přibližování životní úrovně, sociálních standardů i odstraňování bariér se prolíná celou „unijní“ částí programu, a ač to neřekne naplno, ČSSD se tím hlásí k dalšímu prohlubování integrace. Stejně jako u v Česku oblíbeného problému dvojí kvality potravin totiž sociální demokraté chtějí od institucí EU více aktivity.

Češi se perou o máslo, a přitom vyhodí třetinu jídla. Nakupování nahrazuje štěstí, říká Doušová

sinfin.digital