Překvapivě poslancem: Chybám ve sčítání hlasů můžou zabránit elektronické volby. Komentář Martina Kupky

Martin Kupka

Minulý týden mi přinesl životní změnu v podobě nečekaného získání poslaneckého mandátu –s měsíčním odstupem od voleb a jako důsledek přepočítání preferenčních hlasů soudem na základě stížnosti, kterou podal jeden nespokojený volič. Ten zjistil, že v jeho volebním okrsku nezapočetli preferenční hlas, který mi udělil. Tam i v řadě dalších okrsků se to stalo, protože členové komise při sčítání hlasů neotočili na druhou stranu volebního lístku, kde jsem byl uveden, protože jsem kandidoval na jednom z posledních míst – s cílem podpořit naši kandidátku a bez nějaké zvláštní ambice stát se poslancem.

Soudem stanovená změna v pořadí zvolených kandidátů je sama o sobě neobvyklým úkazem. Mnohem zajímavější je ale obecné téma, které se touto událostí otevírá. Nemá smysl se ptát, kolik podobných nedopatření se v minulosti ve volbách mohlo stát, jen si jich nikdo nevšiml. Je ale důležité mluvit o tom, co udělat, aby se podobný příběh již nemohl opakovat.

Kroužky, které volič neudělil

Volič zaznamenal a soud uznal a opravil dvě různé chyby. První spočívala v tom, že několik okrskových komisí připočítalo kolegům na prvních čtyřech místech všechny neuplatněné preferenční hlasy – připomínám, že každý volič má právo udělit až čtyři kroužky. Když volič udělil čtyři, komise je správně započítala. Když udělil méně, komise započítala zbytek kandidátům od prvního místa dál, čímž jim přibyly kroužky, které vlastně nedostali. Jen u nás v kraji podobnou chybu udělalo osm komisí, což znamená stovky neudělených preferenčních hlasů navíc pro první místa kandidátní listiny.

Hrad neříká o prezidentově zdraví pravdu, ani cukrovka problémy nevysvětluje, říká Cikrt

sinfin.digital